Dag 13

En ganska händelselös dag, då vi enbart skulle förflytta oss från Napier till Tongariro nationalpark. Vi stannade till för lunch vid staden Taupo som ligger vid Nya Zeelands största sjö Lake Taupo.

Efter lunchstoppet gjorde vi ändå ett par intressanta fotostopp. Först stannade vi till vid Huka Falls. Ett vattenfall i Waikato River som va väldigt fint. De blå vattnet som finns här på Nya Zeeland är så vackert.

Sen tog busschauffören med oss på en liten omväg, förbi en geotermisk kraftverksanläggning. De va riktigt intressant fast vi mest såg en massa rör. Har inte riktigt förstått hur det fungerar än, men i korta drag så har man borrat sig upp till 2 km ner i marken. Marken pressar upp en vätska med en temperatur på omkring 250 grader, och man separerar vattnet från ångan, så ångan blir torr. Ångan skickas sen i rör i en hastighet på 200 km/h de 5km ner till kraftstationen där ångan tas om hand och förvandlas till ström. Detta har man hållt på med sen 50-talet här. Över 200 hål har man borrat och ca 60st används just nu.

Vi fortsatte sen till Tongariro Nationalpark och checkade in på Skotel Alpine Resort. Det ligger verkligen ute i ingenting. I Sverige hade det kallats för fjällstation, för de är just va de är. De enda som finns här är ett platt landskap med meterhög ljung. Vi såg vårt hotell på flera kilometers håll. En bit här ifrån ligger Mount Tongario och Mount Ngauruhoe. Vi såg dom på håll på väg till hotellet. Tanken va att vi skulle vandrat upp i bergen imorgon, men de verkar nu va inställt på grund av dåligt väder på berget.

//Dennis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *