Dag 16

Idag var det dags att besöka Hobbiton. Platsen och husen där Hobbitarna bodde i filmatisering av JRR Tolkiens böcker om Sagan om ringen och Hobbit. Jag hade förställt mig att det skulle va uppbyggda kulisser, men tänkte att är jag nu i Nya Zeeland kan det va värt att se ändå. När Sagan om ringen filmerna spelades in var det just det, bara kulisser i plast som revs bort när inspelningarna var klara. Men till Hobbit filmerna kom man på den smarta idén att bygga husen av riktigt material. I två år höll man på att bygga de totalt 42 hobbithusen. Nu står den där Hobbiton. Vilken idyllisk by man har byggt, det går inte att föreställa sig hur fantastiskt det är. Vilken otrolig känsla för detaljer och enormt jobb man lagt ner. Det var så otroligt mycket bättre än jag kunde föreställa mig. När jag kom tillbaka till hotellrummet och kollade igenom bilderna, bara ett par timmar efter att jag varit där skulle jag vilja gå dit igen. Jag va så uppslukad av idyllen att när jag ser bilderna skulle jag villa tittat mer på alla hus och detaljer. Guiden berättade att det ser än bättre ut idag än när filmerna spelades in, för nu har gräs, träd och buskar hunnit växa till sig. Fem trädgårdsmästare är anställda bara för att hålla ordning och se till att allt ser rätt ut. Vi hade dessutom ett strålande väder det gjorde inte resan sämre.

Fram på kvällen var vi på Maori fest. Dom dansade berättade om sina traditioner, ritualer och visade sin stridskonst. Sen fick vi mat som var kokt på stenar över en gejser. Man gör en grop lägger lavastenar i botten på gropen. Sen sätter man lådor med kött, potatis och grönsaker och sen täcker man över alltsammans och låter det tillagas i några timmar. Långkok helt enkelt, det va verkligen jättegott. Vi fick sedan en rundtur i mörkret där dom visade sina viktigaste växter och vad de användes till, och så fick vi se lysmaskar. De va faktiskt häftig med lysmaskarna som lyste som dioder i marken. Vi diskuterade lite om de va lysmaskar eller ledbelysning… Skämtosido det måste va riktigt häftig i grottor med miljontals av lysmaskar, synd vi inte hann med det.

//Dennis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *